El perquè del Calaix ambiental

Com tot professional d’algun camp apassionant, la inquietud per actualitzar-te, conèixer nous àmbits o aprofundir en un determinat tema et porta contínuament a llegir articles, assistir a jornades, visitar exposicions, fer viatges, etc. La major part d’aquestes activitats, es desenvolupen fora de la jornada laboral. És per aquest motiu que no es sol generar cap informe, treball o exercici de síntesi posterior. Un cop l’activitat s’acaba, passa el temps i poc a poc la informació va caient en l’oblit.

Com treure un resultat d’aquestes experiències? Com arrelar els coneixements assolits i organitzar-los? Si hi hagués un calaix on guardar i donar forma a aquesta informació diversa del món ambiental, la meva inquietud quedaria resolta. Doncs dit i fet, així neix aquest calaixet de diferents tastets de l’actualitat de l’ecologia i el medi ambient.

A més, crec que aquesta eina pot ser molt útil per intercanviar coneixements, idees i anar creant una xarxa al voltant dels temes que em motiven. Alhora, ha de ser un motor per seguir indagant i mantenint-me a l’aguait de les novetats que contínuament es desenvolupen en el camp del medi ambient, ja siguin passos en pro de la sostenibilitat o passos endarrere.

I és que el món ambiental és un món ben complex i que, a diferència del que alguns idealistes pensen, no sempre avança en el bon sentit i, quan ho fa, sovint no va prou ràpid per compensar la velocitat amb què les societats industrialitzades devoren els recursos. És per això que aquest calaix ha de cultivar també una mirada crítica, no exempta de caràcter propositiu i constructiu.

En síntesi, el Calaix ambiental vol ser una petita plataforma de coneixement en matèria d’ecologia i sostenibilitat. Un calaix que estigui sempre ben obert per a que les idees entrin i surtin d’ell, per informar, generar debat i, en definitiva, poc a poc anar sent més conscients de la realitat ambiental actual.

Clara Montaner Augé. Ambientòloga – calaixambiental.wordpress.com

Visita el meu perfil de Linkedin aquí