Èxit al #ParkingDayBcn2020

Així va ser la nostra participació al Parking Day ahir divendres 18 de setembre de 2020

Ahir es va celebrar el #ParkingDayBcn2020, l’esdeveniment per a reivindicar una ciutat centrada en la vida, més verda i sostenible. Des d’Ecosistema Convivido i el Calaix Ambiental vem transformar tres places d’aparcament de la cantonada Provença amb Dos de Maig en un espai dedicat a l’actualitat ambiental i al diàleg.

Després de l’ensurt de la pluja de les 13-14h i havent movilitzat mitja agenda de contactes en busca de carpes, ràfies o qualsevol cosa per protegir la instal·lació que teniem planejada, tot va quedar en un ensurt i vem podem muntar la nostra placeta sense problemes. Durant tota la tarda va anar passant gent del barri que es mostrava curiosa davant d’un esdeveniment tan sorprenent, per bé que algunes persones també ens van preguntar: “Vosaltres sou les noies que cada any munteu allò per la canalla?”. Sí, en efecte som les mateixes, així que ens va fer molta il·lusió comprovar que al barri ja tenen fitxat el nostre historial “parkinero”.

Aquí podeu veure una mostra de tot el que va passar durant 6 intenses hores dedicades a la conscienciació ambiental, a l’intercanvi d’opinions i a fer barri.

Persones de totes les edats van deixar les seves preocupacions i idees vers la crisi ecològica i la sanitària a l’espai de diàleg dinamitzat per Ecosistema Convivido.

Vem presentar l’exposició 1990 – 2020: DE L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA A LA SANITÀRIA, una mostra que sintetitzava l’evolució de la realitat viscuda al llarg d’aquestes dècades, a través d’un recorregut amb articles i notícies sobre tres eixos interrelacionats.

(1) Emergència climàtica. L’històric de notícies permetia comprovar com des de fa dècades que es coneixen els efectes sobre el clima de la crema de combustibles, la ramaderia global i el consumisme, per bé que els governs no han pres acció al respecte ni l’opinió pública s’ha posicionat clarament a favor de la lluita climàtica fins fa poc més d’un any amb l’aparició dels moviments pel clima.

(2) Pèrdua de biodiversitat. De forma anàloga al canvi climàtic, el món científic ja havia expressat la seva preocupació al respecte des de fà més de mig segle, fet que va desembocar en la Cimera de Rio de 1992. Tanmateix, no s’ha frenat la destrucció d’ecosistemes ni la contaminació a nivell planetari. Així vem conèixer el passat 2019 la colpidora notícia de que un milió d’espècies en risc d’extinció per culpa de l’ésser humà. Recordem que aquesta destrucció, a més de no ser ètica, posa en perill la nostra pròpia supervivència, que depèn d’aquesta meravellosa xarxa de relacions que són els ecosistemes per a viure.

(3) Crisi sanitària i medi ambient. Es tracta d’una interacció que té multiples facetes. Contaminació atmosfèrica, de l’aigua, altes termperatures… són aspectes que ens malmeten la salut. De fet, el 24% de les morts del món es deu a problemes ambientals. Enacra més, aquest any hem conegut la relació entre el COVID19 i la pèrdua de biodiversitat, l’expotació animal i poca atenció a la salut i les cures, un tema que vem tractar ampliament al post Receta para pandemias en 10 pasos.

En definitiva, va ser una tarda màgica, com cada Parking Day, on vem poder posar en comú preocupacios i també alternatives que donen lloc a l’esperança. Gràcies a totes les persones que veu assistir, a l’Antonieta Peregrina i la Magda Melara per coorganitzar aquesta activitat i a en Josep Maria Montaner per cedir-nos articles històrics del seu arxiu personal.

Us deixem més fotos en aquesta galeria!

Clara Montaner Augé. Ambientòloga – 19 de setembre de 2020

Així van ser les edicions anterior del Parking day: 2018 i 2019

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s