Women in environmental biology

Avui, en motiu del Dia Internacional de les dones i les nenes en la ciència volem recomanar el curs on-line Women in environmental biology que pots realitzar de forma gratuïta a través de la plataforma Coursera.

@CalaixAmbiental >> De la mà de set investigadores de la Universitat Autònoma de Barcelona (Sandra Saura Mas, Anna Soler Membrives, Andrea Vidal Durà, Mercè Llugany, Mariona Ferrandiz Rovira, Gemma Armengol Rosell i Anna Ramon Revilla) aquest curs et permet endinsar-te en la biologia ambiental, relacionant els fonaments bàsics de l’ecologia, amb la importància de la biodiversitat, la relació de la nostra salut amb les condicions ambientals, les problemàtiques ecològiques més actuals i la relació entre la sostenibilitat i la cultura de pau. Uns coneixements que es transmeten posant en valor el treball de multitud de dones científiques.

Al llarg de només 4 setmanes i mitjançant vídeos molt didàctics d’entre 4 i 12 minuts, el curs et permetrà conèixer de prop la biologia ambiental, encara que prèviament no disposis d’un coneixement profund sobre el tema com també si vols conèixer noves visions sobre la matèria. Un dels punts forts a ressaltar és l’estructura del temari, que ofereix una síntesis de nombrosos continguts de biologia i ecologia en 4 grans temes, alhora que planteja un enfoc transversal, incorporant altres visions com la de la salut o la social, on es tracten corrents de pensament molt destacables com l’ecofeminisme.

La mirada crítica apareix en diversos apartats del curs, aportant matisos molt interessants. N’és un exemple la introducció al concepte de serveis ecosistèmics tot aclarint que es tracta d’un enfoc amb un cert biaix antròpic, que pot portar a reduir les espècies al seu valor instrumental o econòmic. Tanmateix, en alguns continguts aquesta revisió crítica es troba puntualment a faltar; és el cas del vídeo dels transgènics, més aviat pobre quant als seus ineludibles impactes i perills sobre la biodiversitat i la salut, com també manquen reflexions més profundes sobre les greus deficiències dels zoos per a garantir els drets dels animals, així com la pobra funció educativa que suposa mostrar individus aïllats de tota la xarxa d’interaccions que conformen els ecosistemes.

El curs ofereix una visió plenament actual, reflectint les problemàtiques ambientals presents de major envergadura (emergència climàtica, contaminació per plàstics…) de forma resumida, però sense defugir la seva enorme rellevància i complexitat. A més, tot el coneixement transmès s’enmarca dins una visió holística, amb les persones enteses com integrants de la pròpia natura, situades dins els ecosistemes i mostrant la nostra inexorable dependència de la seva diversitat i funcionament.

Al respecte, llenço una proposta per enfrontar l’anàlisi de la interacció entre societat, economia i medi ambient. I si deixem enrera els típics gràfics de tres cercles que mostren una part de l’economia i la societat fora del medi ambient i els ecosistemes i comencem a mostrar gràfics que reflecteixin la realitat dels sistemes humans com a subsistemes de la biosfera?

 

 

coursera.jpg

Comparativa entre el diagrama tradicional de relació sostenible entre societat, economia i medi ambient (esquerra) i diagrama proposat amb la societat i l’economia humanes com a subsistemes dels ecosistemes (dreta). Font pròpia

En definitiva, cursar Women in environmental biology ha estat una molt grata experiència, que sens dubte recomano. He après molt, de forma molt amena i m’ha donat la oportunitat de conèixer un gran nombre de dones que han fet importants aportacions a la biologia.

Clara Montaner Augé. Ambientòloga – 11 de febrer de 2020

3 thoughts on “Women in environmental biology

  1. Molt bona la ressenya, emfasitzant les aportacions i les manques del curs, amb la presentació del diagrama amb la societat i l’economia com a subsistemes dels ecosistemes. Enviat des del meu iPhone

    El 11 febr 2020, a les 19:53, Calaix ambiental va escriure:

    > >

    M'agrada

  2. Temari interessantíssim i molt complet !!! i genial i certa la frase “I si comencessim a mirar els sistemes humans com a subsistemes de la biosfera?”

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s