#SomNatura

Ressenya de l’exposició Som Natura, al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Des del Calaix Ambiental recomanem aquesta inspiradora exposició que ens recorda per què hem d’estimar i tenir cura de la natura.

@CalaixAmbiental >> “Les persones formem part de la biodiversitat (…) “fa poc temps que habitem el planeta i som una espècie més entre els milions d’espècies existents”. Així comença el recorregut de l’exposició Som Natura, coproduïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que pots visitar a l’edifici del Parc del Fòrum fins aquest diumenge 10 de novembre.

Tu i jo també som natura, som una peça més en la xarxa dels ecosistemes. Com en tot sistema, un element aïllat no és funcional sense la resta d’elements i relacions. És per això que tots els éssers vius estem connectats. Preguem el cas del sistema cos humà: podria viure una mà, un cor o un cervell sense la resta d’òrgans? De manera similar, xoquem amb aquest sense sentit quan intentem plantejar una forma de viure aliena al funcionament ecosistèmic. No podem subsistir sense els serveis que genera la biodiversitat: produeix l’oxigen que respirem i l’aliment que mengem, purifica l’aigua que bevem, garanteix la conservació dels sòls, etc. Les persones no podem gaudir de salut física ni psicològica si els nostres hàbitats es troben contaminats i degradats.

L’itinerari de l’exposició inclou una primera part d’anàlisi conceptual, on s’introdueix què són els ecosistemes i per què cal preservar una complexa i diversa infraestructura verda, i es prossegueix amb un diagnòstic de les problemàtiques de sostenibilitat ambiental mundials (increment de temperatura mitjana, consum desmesurat de plàstic, increment de la població…), per després passar a apartats més propositius, on s’exposen un sèrie d’actuacions de conservació i gestió de la biodiversitat que s’estan implementant a Catalunya. El recorregut finalitza amb una crida a l’acció, on s’apel·la sobretot al treball cooperatiu, amb propostes de projectes on involucrar-se. Per acabar, es postulen 10 accions que totes les persones hauríem d’emprendre en la nostra vida quotidiana per tal d’ajustar els nostres hàbits a les dinàmiques dels ecosistemes i als límits del planeta –actualment de lluny sobrepassats–. Entre aquestes accions destaquem el paper d’optar pel consum conscient (sobre com aplicar un consum conscient pots llegir aquest post).

Un dels trets més remarcable de l’exposició és la bellesa i qualitat de les imatges i vídeos mostrats. Textures de paisatges que dialoguen amb el detall de la nostra pell o del fullatge d’una planta acompleixen plenament l’objectiu de despertar admiració per la natura. També s’evoca empatia cap als nostres parents animals, per exemple a través d’un vídeo on s’observa un sorprenent nombre de mamífers de diferents espècies captats per un sistema de foto-trampeig a l’Alt Pirineu: cérvols, fagines, guineus… fins i tot ossos bruns! Per altra banda, és destacable que l’exposició no es limita a la mera transmissió d’informació i marca una posició valenta, encarant el repte d’actuar envers el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat des d’ara mateix, i desestimant postures absurdes com la de pretendre formar colònies humanes en planetes hostils.

img_20191103_114609-2.jpg

Per contra, hi ha alguns aspectes que potser s’haurien pogut desenvolupar més. D’una banda, manca material interactiu per facilitar que la mainada faci seva l’experiència. Els textos es troben predominantment dirigits al públic adult, i no es plantegen jocs o dinàmiques per a que les generacions més joves quedin implicades en el relat ecològic (més enllà de l’observació de fotos i vídeos). Alhora, per aquelles persones més especialitzades en la matèria o més inquietes, les explicacions queden a un nivell força superficial. M’he quedat amb ganes de conèixer detalls i curiositats de les espècies que habiten a Catalunya, quines dificultats superen dia a dia, quina és la seva funció a l’ecosistema, quines interrelacions es donen entre elles i amb l’espècie humana…

De tota manera, l’exposició al capdavall resulta captivadora, aconsegueix que ens reconeguem com a part implicada en l’equilibri dels ecosistemes i encoratjar-nos en el manteniment de la biodiversitat. El missatge de l’exposició és clar i contundent: “amb les nostres accions estem causant una gran pèrdua de biodiversitat”, l’anomenada sisena extinció. Necessitem actuar per revertir els desmesurats impactes de la nostra civilització si volem garantir la nostra pròpia supervivència i gaudir de qualitat de vida a mitjà i llarg termini. Comprendre i estimar la natura és el camí a seguir.

Si encara no has visitat l’exposició Som Natura no te la perdis!

IMG_20191103_114550 (2).jpg

Clara Montaner Augé. Ambientòloga – 5 de novembre de 2019

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s