Setmana de mobilitzacions pel clima

Recull de la setmana de mobilitzacions pel clima

@CalaixAmbiental >> Aquesta ha estat una setmana plena d’activisme per defensar el clima, en pro d’un canvi de paradigma, on les ciutats passin d’estar destinades al cotxe a centrar-se en la vida, que siguin més verdes i sostenibles, i sobretot per reivindicant un canvi de model econòmic, perquè el creixement il·limitat és insostenible en un planeta amb límits físics, per tant finit.

Ha estat una setmana que s’inicià amb la celebració del Pàrk(ing) Day el passat divendres 20 de setembre, que va seguir amb l’esdeveniment del Dia sense cotxes el diumenge 22, i que va culminar ahir divendres 27 amb la Vaga i Manifestació pel Clima. Aquí us deixo amb una petita selecció d’imatges d’aquestes mobilitzacions a Barcelona!

#ParkingDayBcn19 – divendres 20 de setembre

En motiu del #ParkingDayBcn19 vem transformar dues places d’aparcament en un espai de ludoteca on vem oferir un Conta Contes Creatiu de relats sobre ecologia, on les històries es van completar amb les idees i dibuixos de les persones participants. Amb aquests contes intentem afrontar el repte d’educar en l’empatia, en el respecte en totes les seves vessants i en la cooperació com a valor que ens fa molt més riques com a persones que no pas la dominació sobre l’altre, el diferent.

tw1.jpg

La rebuda de les activitats va ser molt positiva, amb prop de 20 nens i nenes participant al Conta Contes i gaudint d’un espai de joc i creació enmig del carrer. La majoria de participants van ser famílies del barri, com també hi van assistir persones que havien conegut l’esdeveniment a través de les xarxes socials. A més del Conta Contes, l’activitat va comptar amb la dinamització de la Gema Liberato i la Berta Segura, com a educadores ambientals. La nostra iniciativa va ser una de les 72 instal·lacions que van ocupar i transformar en el seu imaginari de ciutat més de 120 places d’aparcament a l’espai públic. 

#DiaSenseCotxes – diumenge 22 de setembre

Diumenge vem repetir el muntatge de la ludoteca ambiental a la Via Laietana, per la celebració del #DiaSenseCotxes, realitzant de nou el Conta Contes amb una constant afluència de persones. 

IMG_20190922_165330b.jpg

Les generacions més joves coneixen de sobra les alternatives al vehicle privat (com podeu observar a l’anterior imatge). No els sorprenen paraules com “ecosistema”. Tampoc els fa por parlar de l’emergència climàtica o de la contaminació per plàstics. Són part del nou model que s’està gestant!

Artivisme a Can Batlló – dimecres 25 de setembre

Per tal de preparar-nos per la manifestació pel clima, dimecres 25 de setembre vem assistir a Arts Can Batlló al taller preparat per la xarxa Rebel·lió o extinció per pintar pancartes i samarretes.

Aquí vem concebre la nostra pancarta de doble cara: Biodiversitat… o Mordor.

Conseqüències d’un model no ecològic, conferència de Xavier Mayor – divendres 27 de setembre

Divendres pel matí vem assistir a la conferència de l’ecòleg expert en planificació ambiental estratègica, Xavier Mayor, “Conseqüències d’un model no ecològic: el canvi climàtic” a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Com a conclusió d’aquesta xerrada es pot extreure que ens trobem immersos en un model econòmic productivista que no respecta els inexorables límits físics del planeta i que no té en compte el funcionament dels ecosistemes. En conseqüència, aquest model oblida la nostra naturalesa biològica com a espècie, allunyant-se d’allò que necessitem per gaudir una qualitat de vida real: uns ecosistemes biodiversos i sans, en comptes dels territoris explotats i desequilibrats que  generen la nostra addicció actual al PIB.

La cara positiva d’aquesta realitat és que els sistemes socioeconòmics humans depenen de les nostres decisions i organització, per tant, podem configurar-los de nou entenent diversos principis bàsics dels ecosistemes, com són: el valor de la biodiversitat com a essència de tots els serveis que necessitem per viure, les interconnexions en xarxa entre espècies i la regeneració com a única via per assolir la sostenibilitat a llarg termini. Es tracta de plantejaments que la natura ha instaurat al llarg de milions d’anys d’evolució. Com postulà Albert Einstein “Look deep into nature, and then you will understand everything better.”

P1060238 (2)P1060230 (2)

Manifestació per l’Emergència Climàtica – divendres 27 de setembre

L’acció d’aquesta setmana va culminar amb la manifestació per l’Emergència Climàtica, del 27 de Setembre, a les 18 h amb inici als Jardinets de Gràcia i final a la plaça Catalunya. Entre 20.000 persones, segons dades de la guàrdia urbana, i 50.000 persones segons l’organització, ens vem manifestar a Barcelona per defensar el nostre clima i els ecosistemes, alhora que el mateix moviment inundava els carrers de moltes altres ciutats arreu del món.

En conjunt som un moviment intergeneracional (tot i que amb major proporció de joves) ple de creativitat i il·lusió per transformar el sistema. De fet, podem enfocar aquesta crisi com una gran oportunitat, tal i com mostren les múltiples pancartes plenes de color, esperança i idees renovadores que caracteritzen les nostres manifestacions. Ara ja és evident que els desequilibris que hem causat, sobre els ecosistemes i sobre les societats són del tot insostenibles. Per tant, la situació actual ens brinda l’oportunitat de plantejar, per primer cop a la història, una civilització basada en el respecte i la convivència entre cultures, sexes, espècies…, lliure de violència i explotació, i amb una economia conscient, centrada en la sostenibilitat de la vida.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Clara Montaner Augé. Ambientòloga – 29 de setembre de 2019

3 thoughts on “Setmana de mobilitzacions pel clima

  1. Se m’havia passat per alt la nova entrada del Calaix Ambiental i, a sobre, era amb activitats a les que jo vaig participar !!! Bé a algunes…
    D’aquestes ja n’hem parlat abastament i de l’èxit que van resultar. Però volia destacar 2 coses :
    Que interessant devia ser la conferència del Xavier Mayor! I quina creativitat a la preparació de material, precisament a Can Batlló!
    Com sempre, super ben explicat !!!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s