Lectures per Sant Jordi

Us proposem dos llibres i dos contes, triats des de la mirada ecofeminista

@CalaixAmbiental >> Feliç diada de Sant Jordi! Des del Calaix Ambiental hem seleccionat uns llibres ben originals amb algun vincle amb l’ecologia o el feminisme per recomanar-vos. Com veureu, cada un és per a un perfil de lectura o d’edat diferent:

  • La ciutat comestible. La natura ha decidit tornar a la ciutat. Assaig divulgatiu sobre 12 iniciatives agroalimentàries o de recuperació de la natura a la ciutat de Barcelona.
  • Sensibilidad e inteligencia en el mundo vegetal. Assaig científic que ens endinsa al sorprenent món de la saviesa vegetal.
  • Santa Jordina i el drac o bé Georgina i la dragona. Aquesta diada apostem per contes infantils que contribueixen a generar un imaginari col·lectiu d’equitat de gènere i de coexistència amb les altres espècies.

 

La ciutat comestible. La natura ha decidit tornar a la ciutat

Pilar Sampietro, Ignacio Somovilla, Jabier Herreros i Jorge Bayo
(Editorial Morsa, 2018, català)

P1030459b

A les ciutats que habitem hi predomina l’asfalt i el ciment. Però també acullen reductes de verd: parcs, jardins, places, carrers arbrats, horts, cobertes verdes… 12 d’aquests espais són els escenaris d’aquest inspirador llibre, il·lustrat amb delicades aquarel·les de Jorge Bayo. Cada un revela una iniciativa per recuperar el verd, narrada a través de les converses de Pilar Sampietro i Ignacio Somovilla amb les persones que tenen cura o simplement gaudeixen d’aquell espai. Alhora, cada capítol ofereix una recepta per a preparar un menjar o producte cosmètic de forma artesanal amb les flors o fruits de cada indret, de la mà de Jabier Herreros.

Així doncs, el fil conductor que enllaça el relat és la importància de reconnectar amb la natura a les ciutats. Es tracta d’una connexió holística que es presenta des de diferents vessants. D’una banda, reivindica la convivència. Cada una de les experiències transmet l’amor per la natura i les altres espècies. Un om, un ginjoler o les abelles urbanes se’ns presenten com a subjectes de vida i coprotagonistes d’històries reals. Per altra banda, ens recorda la multitud de serveis que ens brinda la biodiversitat (tal com comentàvem a l’anterior article Assilvestrades): per menjar, per gaudir, per guarir ferides, per cultivar-nos… I és que no oblidem que el propi origen del mot cultura ens porta a l’arrel llatina cultus que significa cultivar.

 

Sensibilidad e inteligencia en el mundo vegetal

Stefano Mancuso i Alessandra Viola
(Editorial Galaxia Gutenberg, 2018, 7a edició, castellà)

P1030457b

Sabies que les plantes disposen d’almenys vint sentits diferents? I que funcionen de forma similar a una colònia, ja que estan formades per una estructura modular, en la qual quasi totes les parts es poden regenerar? Aquest assaig ens endinsa al sorprenent món de la saviesa vegetal, un coneixement que es nodreix de troballes científiques ben recents. Es tracta d’un llibre imprescindible per a tota persona vinculada amb la biologia i el medi ambient, que mostra la sorprenent capacitat de les plantes per relacionar-se amb altres éssers vius i per resoldre diversos tipus de problemes.

La seva lectura resulta apassionant per la descoberta de la gran complexitat que entranya aquest grup d’organismes sovint poc valorat. De fet, durant segles la humanitat l’ha considera d’allò més simple, com exemplifica el llibre amb diverses anècdotes (una d’elles protagonitzada per Charles Darwin), tant per la seva immobilitat, com sobretot per la nostra tendència a interpretar la natura en forma d’estructura jeràrquica piramidal, mentre que, lluny d’això, funciona en forma de cicles i imbricades xarxes de relacions que encara no coneixem en profunditat.

 

Santa Jordina

Inés Macpherson i Pilarín Bayés
(Editorial la Galera, català. Edat: a partir de 5 anys)

P1030460b

Una fràgil princesa que necessita ser rescatada per un cavaller valerós? Un drac despietat que atemoreix a tota una vila? Res de tots aquests estereotips de dones dependents i natura indòmita que hem de subvertir. Aquesta història alternativa de la llegenda, amb una noia com a protagonista, ens mostra que les coses molts cops no són el que semblen.

A través dels alegres i detallistes dibuixos característics de Pilarín Bayés, Inés Macpherson narra amb molta sensibilitat aquest bonic conte que no deixa indiferent. Es tracta d’un relat que transmet valors molt positius com l’empatia cap als animals i l’apoderament dels individus com a subjectes de la vida. Així conclou el conte, dient: “no és l’objecte, sinó la persona, sigui noia o noi, qui té el poder”.

 

Georgina i la dragona

Lucía Serrano
(Penguin Random House Grupo Editorial, 2019, català. Edat: a partir de 5 anys)

P1030464c

Seguint amb la recerca d’una diada alternativa, tenim també aquest entretingut conte que tot just fa un meset que ha sortit de la impremta! La seva vibrant història ens mostra que amb les paraules i el riure es pot anar molt més lluny que amb les espases. Per què buscar enemics si amb el respecte i l’amistat totes dues bandes hi guanyen? Una tria assegurada si busqueu passar una bona estona en família i transmetre valors a través de l’humor.

Clara Montaner Augé. Ambientòloga – 19 d’abril de 2019

final.jpg

Imatge de portada i de final: font pròpia, a partir del llibre La ciutat comestible (Pilar Sampietro, Ignacio Somovilla, Jabier Herreros i aquerel·les de Jorge Bayo).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s